/media/3287/header6.jpg

Historien om Smukfonden

Med udgangspunkt i det fællesskab og den glæde, der hvert år skaber Danmarks Smukkeste Festival, besluttede Skanderborg Festivalklub på generalforsamlingen i januar 2014 at oprette og skabe økonomisk grundlag for Smukfonden. Her kan du læse lidt om Smukfondens historie og rejse indtil videre!

De første tanker blev allerede tænkt i 2010, hvor der blandt festivalledelsen og de mange frivillige blev snakket om festivalens højere formål. Grundtanken bag fonden var - og er stadig i dag - at dele ud af fællesskabet til andre, der også har brug for det. Alle var enige om, at denne overskudsenergi fra festivalen og fællesskabet kunne omsættes til midler til andre projekter, som kunne få glæde af det.

I 2011 blev de første skridt mod fondens opstart taget, da vi gik sammen med den aarhusianske NGO Globetown om et større projekt, der skulle hjælpe udsatte unge i Kenya. Vores tidligere talsmand og opfinder af overskudsenergien, Poul Martin Bonde, har fortalt om projektet: "Projektet gik først og fremmest ud på at fylde en container med musikinstrumenter og sportsudstyr og sende det til slumkvarteret Kibera i Kenya. Hele Smukfest var involverede i projektet. Den første Live Camp fandt sted på KærligHeden samme år, og vi donerede anlægget fra scenen til projektet i Kenya. En lang række musikere deltog i projektet, ligesom Oure Højskole donerede computere med musikprogrammer."

Efter Kenya-projektet startede vi et samarbejde med vores legekammerater, Royal Unibrew, der ville donere 2 kr. pr. liter solgt fadøl på festivalen. En aftale, der stadig gælder for Smukfonden i dag.

På den måde voksede økonomien, og vi kunne efter første omgang igen støtte et internationalt projekt. Denne gang i form af opbygningen af en skole i Den Dominikanske Republik. Projektet blev en stor succes, men vi måtte også her indse, at der følger en række udfordringer med ved at give en hjælpende hånd til den anden side af verden. Poul Martin Bonde beskriver det således: "De internationale projekter viste desværre på sigt, at det var svært at være en lille festival i Danmark, der gerne ville støtte projekter i den anden ende af verden. Vi mødte problemer i alt fra sprogbarriere til toldmure. Det gav anledning til at nytænke indsatsen og samle det hele i Smukfonden."

Og således fik man altså på generalforsamlingen i 2014 skrevet Smukfonden ind i foreningens formålsparagraffer, og kort tid efter kunne de første midler deles ud. Princippet i fonden er i dag den helt samme, som det var i starten: At støtte projekter, der hjælper ensomme og udsatte. Hvert år går 20% af overskuddet fra Skanderborg Festivalklub direkte til Smukfonden, som i skrivende stund har uddelt midler til hele 175 projekter.

Selv med et par aflyste festivaler i 2020 og 2021, havde Smukfonden stadig mulighed for at dele ud af overskudsenergien og støtte projekter i både august 2020. januar 2021 og januar 2022. 

I corona-sommeren 2022 afviklede festivalklubben en række dagsarrangementer under navnet "Småfester". Der var plads til 1000 gæster pr. dag, så det var småt, men virkelig godt. Småfesterne endte med at genere et mindre overskud og på samme måde som overskuddet fra Smukfest, gik 20% af dette overskud også til Smukfonden. 

Se kontaktoplysninger