/media/7723/sa-rbare-samtaler.png

Sårbare Samtaler skabte vigtig dialog i Aarhus

“Sårbarhed er et eksistensvilkår. Vi er alle sårbare, og vi kommer til at have perioder med ensomhed, angst, kærestesorger eller noget helt andet.” Sådan lød det fra Steffen Rasmussen, der var med til at skyde Sårbare Samtaler i gang fredag aften på Dokk1 i Aarhus.

26. oktober 2020

Pårørende til psykiske sårbare, sårbare selv og andre interesserede lyttere mødte fredag aften op til Sårbare Samtaler i den store sal på Dokk1. Sårbare Samtaler er en hjælp til de mange danskere, der har haft psykisk sårbarhed inde på livet. Temaweekenden, der var arrangeret af Center for Social Nytænkning med Steffen Rasmussen i spidsen, bød på i alt 17 gratis foredrag fordelt på tre dage.

“Grundtanken med Sårbare Samtaler er, at det skal være lidt ligesom et festivalprogram. Derfor er der også mange forskellige mennesker, der kan komme ind og få glæde af det,” forklarer Steffen Rasmussen. Weekenden bestod af et tre dage langt program med forskellige former for sårbare emner på plakaten. Alkoholmisbrug, angst, selvmord og demens var bl.a. nogle af de emner, der blev holdt oplæg om.

De 17 oplæg i år bestod af en blanding af meget personlige historier og mere faglige oplæg. Tanken bag at kombinere de to former for oplæg har været, at det skal være med til at inspirere, skabe forståelse og lægge op til dialog. Folk skal have mulighed for at få svar på nogle af de spørgsmål, der kan være i forbindelse med psykisk sårbarhed. Ifølge Steffen Rasmussen er det helt åndssvagt, hvis sårbare emner er et tabu. “At italesætte sårbare emner er et enormt vigtigt løsningselement. Jo mere man snakker om det, jo mere normalt bliver det.”

Sårbare Samtaler blev for første gang afholdt i april 2019, hvor alle interesserede kunne møde op og høre en række forskellige oplæg. Smukfondens støtte på 15.000 kr. i januar 2020 har været med til at gøre det muligt at afholde projektet igen i år med “ingen tilmelding, bare mød op”-konceptet.

En af de oplægsholdere, der fortalte en meget personlig historie og gik i dialog med publikum, var sangerinde Mathilde Falch. Hun fortalte og spillede sange om hendes livshistorie, der både indeholdte tunge emner som spiseforstyrrelse og stofmisbrug men også om glæden ved at bruge sangskrivningen og om at finde kærligheden. Under oplægget strømmede flere og flere mennesker ind af Dokk’ens store døre og satte sig blandt de afstandsmarkerede stole. Ind imellem røg der et par hænder i vejret, og folk spurgte ind til Mathildes liv. En dagsvagt på psykiatrisk stillede spørgsmålstegn ved, hvordan man bedst hjælper psykiske sårbare på vej ind af døren. En pårørende til en kvinde med selvmordstanker spurgte ind til, hvordan man bedst hjælper til fra sidelinjen. Publikum gik derfra med et meget tydligt budskab: Vi er alle sårbare, og vi bør hjælpe hinanden med at italesætte sårbarheden.

Se kontaktoplysninger