/media/7114/team-fred.png

Kæmpe succes hos tennisprojekt for børn med særlige behov

Tennisprojektet ’Team Fred’ er på kun et år blevet udbredt til 10 klubber i hele landet.

30. september 2019

Børn med autisme og andre psykiske lidelser bliver ofte ikke inkluderet i sociale fællesskaber med andre børn og i det at være en del af en idrætsforening,” fortæller Mette Rytsel, der er frivillig i Team Fred: ”Der mangler simpelthen flere steder i landet idrætstilbud til børn med ADHD, autisme og lignende vanskeligheder.”

Ideen til et tennisprojekt for børn med psykiske lidelser i Virum startede i 2018. En ung dreng ved navn Frederik havde gået til familietennis hos Virum-Sorgenfri Tennisklub i flere år, men han var nu blevet for gammel til det hold. Frederik er autist, og på det tidspunkt havde tennisklubben ikke et tilbud der passede helt til ham. I foråret 2018 inviterede Frederik sin klasse ned til tennis i Virum-Sorgenfri Tennisklub, og det blev startskuddet til et fast skoletennisprojekt for specialskolen Hummeltofteskolen, hvor Frederik i dag går i 9. klasse.

Efter opstarten i Virum-Sorgenfri Tennisklub gik det hurtigt op for klubben, at tennis er en god sport for børn med autisme, ADHD og lignende vanskeligheder, da børnene let kan komme i gang med at spille sammen to og to, og i øvrigt kan få god støtte af en træner og deres forældre eller pædagoger under træningen. 

Tennisklubben valgte at kalde projektet Team Fred – opkaldt efter Frederik, naturligvis. Ét hold blev hurtigt til flere, og flere af børnene fik også hurtig mod på at træne på de almindelige tennishold. En stor succes for inklusionen i den lille by. Frederik fortæller:

Jeg har fået mange nye venner i Virum-Sorgenfri Tennisklub og har fået lov til at træne med Virum-Sorgenfri Tennisklubs egne dygtige juniorer udover at være en del af Team Fred. Derudover bliver jeg inviteret med til alle tennisklubbens sociale events som klubfest,  fællesspisning og træningssamlinger.”

Med støtte fra Smukfonden og senere Ragnhild Bruun Fonden er Team Fred nu udbredt til 10 klubber på under et år, hvor mere end 100 børn er blevet en del af projektet. Det er i dag både et padel – og tennisprogram for børn med særlige behov i 8 tennisklubber i Sjælland og på Fyn. I september 2019 blev projektet overdraget til DGI, der arbejder på at finde flere fondsmidler til at gøre Team Fred endnu større.

Projektet blev indstillet af Annette Lillelund fra Trafikholdet.

Se kontaktoplysninger