/media/7120/header-groenlandske-boern.jpg

Grønlandske unge samles på Ungdommens Folkemøde

Smukfondens bidrag gjorde det muligt at sende 25 grønlandske unge til Ungdommens Folkemøde. Det blev to dage med spirende venskaber og mange gode snakke, men også stærke møder med andre unge - og ikke mindst egne grænser.

8. oktober 2019

Foreningen Grønlandske Børn arbejder med sårbare, grønlandske børn og unge og deres familier. Helt konkret samler foreningen grønlandske unge fra hele Danmark 4 weekender om året. På disse weekender er der fokus på at booste de unges selvværd, selvtillid og tro på, at der også er en plads til dem i både uddannelsessystem og fremtidens arbejdsmarked.

Smukfonden havde fornøjelsen af at støtte foreningen med 40.000 kr. til én af de fire weekender. Det foregik på Ungdommens Folkemøde i København d. 5.-6. september 2019. Temaet var ”Løsninger på samfundets udfordringer”. Foreningen for Grønlandske Børn skrev følgende i deres ansøgning:
”Vores fokus i år er, hvordan man kan nedbryde fordomme ved at fokusere på fællesnævnere mellem mennesker.”
Og det må man sige blev ført til dørs. En af deres workshops var en ”stirrekonkurrence” lavet med inspiration fra den serbiske performancekunstner Marina Abramovic: 

”Forskelle mellem mennesker fylder meget i samfundsdebatten. Hudfarve, etnicitet og religiøsitet bliver ofte fremhævet, når mennesker beskrives. Det er en måde at inddele og ordne verden på, men bagsiden er, at det skaber et ”vi og de andre”, og at billedet af de andre kan være unuanceret eller ligefrem fordomsfuldt. Øvelsen hvor fremmede mennesker sidder over for hinanden og kigger hinanden i øjnene har til hensigt at skrælle de sociale kategorier af og kigge bag om det, øjnene lige får øje på,” fortæller Jeppe Sørensen, Teamleder for Grønlandske Børn.

At være med til at møde andre mennesker på den måde handler også om at prøve sine egne grænser af. 18-årige Titken fra Aalborg havde da også tanker om at, det måske ikke var noget for ham:

”Sidste år til Ungdommens Folkemøde sagde jeg nej til at være med. Men i år ville jeg gerne. Jeg tror, jeg var klar til at prøve mine egne grænser lidt af. Og jeg troede jo også, at det ville være pisse akavet, men det var det egentlig ikke. Jeg tror fremover, at jeg vil have nemmere ved at kigge folk i øjnene”.

Foreningen Grønlandske Børn gennemfører aktiviteter, der styrker grønlandske børn og unges ressourcer og kompetencer med særligt fokus på sårbare børn og unge og på deres muligheder for at bryde sociale mønstre. Læs mere om foreningen her.

Se kontaktoplysninger