/media/7750/mithood1.png

Gellerups unge filmer fællesskab og forandringer

Nogle gange kan det være lettere at udtrykke sig gennem kreative værktøjer end med ord. Det får børn og unge hos Gellerup Filmværksted prøvet kræfter af med gennem dokumentarforløbet "Mit Hood - forandringer i børnehøjde", hvor eleverne laver film om de forandringer, der sker omkring dem - og det fællesskab, der opstår midt i det hele.

23. november 2020

Hos Gellerup Filmværksted i Aarhus er forløbet “Mit Hood - forandringer i børnehøjde” godt i gang, og eleverne får undervisning i filmfaglige emner, så de kan producere deres helt egne dokumentarfilm. Dokumentargenren skal bruges som et kreativt talerør for de unge mennesker i Gellerup, så de selv kan sætte ord på de forandringer, de oplever omkring dem bl.a. i forbindelse med den nye skolesammenlægning i Aarhus V. “Mange af børnene har valgt temaet ‘Venskab’ eller ‘Fællesskab’ i deres film, fordi de har oplevet at få nye venner i forbindelse med skolesammenlægningen, mens nogle af de andre børn er mere nysgerrige på, hvordan lærerne har oplevet det,” fortæller Freja Devantié, der er projektleder på Mit Hood hos Gellerup Filmværksted.

Freja Devantié var med i Bøgeskoven i august 2020 for at få overrakt 30.000 kr. fra Smukfonden. Her fortalte hun om, hvordan forløbet er med til at give deres børn og unge en følelse af succes - både fagligt men også rent personligt. Både succes med at lære at udtrykke sig visuelt og samtidig lære at forstå deres omgivelser og de forandringer, der sker lige nu. Pengene er helt konkret blevet brugt på at købe udstyr til eleverne, så de selv kan prøver kræfter af med at filme og redigere deres egne dokumentarfilm i undervisningen. En iPad er lettere for børnene at bruge og tage med rundt end andet tungt filmudstyr og har samtidig flere funktioner samlet et sted.

Dokumentarforløbet kører på flere klassetrin - bl.a. i skolens 10. Klasse, hvor de fokuserer på kultur og forandring. Her er eleverne nysgerrige på at lave dokumentarfilm om ting som Bazar Vest, madkultur og meget andet. Nogle af pigerne ønskede at lave en dokumentarfilm om hjemløse og fik i den forbindelse besøg af en tidligere hjemløs, der kunne fortælle om, hvordan det er at leve på gaden. “De blev enormt inspirerede af manden, der nu hjælper andre hjemløse. Flere af pigerne sagde, at det var noget, de gerne ville arbejde med i fremtiden. Det var en meget rørende oplevelse for både dem og os at lave disse optagelser,” fortæller Freja Devantié. Pigerne stillede nysgerrige spørgsmål og optog interviewet til deres film.

Hos Gellerup Filmværksted får eleverne også andre besøg udefra en gang imellem, hvilket eleverne er særligt begejstrede for. For nylig har kulturrådmand i Aarhus, Rabih Azad-Ahmad, været forbi og fortælle hans historie. Her fik eleverne lov til at stille spørgsmål og optage det på de nye Ipads. Filmværkstedet har også haft besøg af bl.a. komikeren Mahamad Habane og fotojournalist Betina Garcia. “Gellerup Filmværksted er en del af Aarhus Filmværksted og derfor får midlerne fra Smukfonden også en større betydning i udviklingen af byens filmtalenter,” fortæller Freja Devantié. Elevernes undervisning tager dem med igennem hele filmprocessen, lige fra idéudvikling og storyboards til interviews, filmoptagelser og redigering. På den måde skaber de deres helt egne dokumentarfilm og fortæller hinanden historier om, hvad de synes, der er spændende, og hvordan de selv oplever forandringerne omkring dem.

 

Se kontaktoplysninger